26 februari 2008

Eerste keer stofverven met Procion verf


Na een korte mailwisseling met Sandra heb ik besloten om nu eindelijk de knop om te zetten en ook aan de gang te gaan met textielverf, en wel Procion verf. Ik heb bij Dreamline meteen een startersset gekocht met potten van 100 ml er in. Ik had geen idee hoeveel ik hiermee zou kunnen verven, maar nu ik het heb, denk ik dat het heel veel is. Vanavond heb ik de verf dus voor de eerste keer gebruikt. Ik heb drie kleuren in potjes gedaan en heb lukraak geverfd, met hulp van de aanwijzingen die Sandra mij stuurde.

Er zijn meerdere manieren om te verven, maar ik heb gekozen voor het verven in zakjes. Ik heb een stuk veloursstof, stukken oud laken, een bol katoen en wat ander garen geverfd. De maatlepeltjes lagen namelijk nog in onze caravan en die staat in de stalling... Als ik het idee had dat er wel erg veel vocht in de zakjes zat, rolde ik nog wat katoen van de bol en deed dat er bij. En er naar mijn idee te weinig in zat schonk ik het er gewoonweg van boven bij.

En nu ben ik zo benieuwd naar het resultaat. Ik had nog wel een probleem met het aanmaken van de zout en soda oplossing. We bleken namelijk geen zout meer op voorraad te hebben. Ik ben toen naar de schuur gelopen en heb daar de zak met strooizout aangebroken die we van de gemeente kregen. Door de warme winter hebben we dat nog niet hoeven gebruiken. Nu ben ik benieuwd of dit goed gaat komen. Het zout loste namelijk niet helemaal op en er zat ook viezigheid tussen (geen idee wat het was, zouden ook steentjes kunnen zijn of zo). Met korrels en viezigheid en al heb ik het in de zakjes gedaan. Een andere manier was ook niet echt mogelijk. Ik heb net zo lang lapjes geverfd tot de zout/soda oplossing op was. En nu moet ik dus wachten...

Waar ik nu benieuwd naar ben is of jullie nog speciale manieren hebben om de verf toe te voegen aan de stoffen in de zakjes. En of jullie het altijd precies afmeten of ook maar wat doen.
Ook zou ik wel willen weten hoe jullie de verfoplossing bewaren. Waarin bijvoorbeeld. En waar kopen jullie de stoffen om te verven? Ik las bij Sandra over mull, maar heb dat nog nergens kunnen vinden. En welke stofsoort lijkt het meest op quiltstof?

5 opmerkingen:

Margeeth zei

Hoi Corryna,
Spannend de eerste keer verven.
Aan het einde had je een aantal vragen, dit is hoe ik het doe:
Stof: bij dreamline hebben ze witte poplin, dit heeft de structuur van batik en verft heel erg mooi. Verder heb ik bij webfabrics weleens witte stof van Moda gekocht, dit is dus gewone quiltstof die ook prima verft. Stof op de markt ben ik niet echt tevreden over, is toch stugger. Bij Michel in Utrecht hebben ze mooie 100% katoenen batist, ook leuk.
Bewaren: aangemaakte verfoplossingen bewaar ik in lege plastic waterflesjes van 500 ml. hier mag geen zout en soda bij zitten, anders 'bederft' je verf.
Bij elkaar gieten: ik gebruik wel een maatlepeltje om het ongeveer te doseren, maar ben niet echt heel nauwkeurig. Als ik mengkleuren maak dan doe ik ook wel eens de aparte kleuren na elkaar bij de stof, dan krijg je weer een heel ander effect. Ook maakt het verschil of je zout en soda tegelijk of na elkaar toevoegt.
Hoeveelheden: ik gebruik altijd de helft van de bij dreamline aangegeven hoeveelheden.
Uitspoelen: theoretisch is de verf uitgewerkt na 24 uur. In de praktijd werkt het langer, dus ik laat het altijd langer staan.

Sandra van Velzen zei

Nieuwsgierig hoe het uit de zakjes komt! De poplin van Dreamline lijkt het meest op quiltstof. Zoals Margeeth al zei: verft erg mooi. De mul is ook van Dreamline. Lijkt een beetje op verbandgaas. Ik ben ook meer van het ongeveer afmeten en hup bijelkaar gooien. Ik gebruik mijn mengtabelletje wel als leidraad. Groetjes, Sandra

Ati. Norway. zei

Gosh, het lijkt me heel spannend om zelf stof te verven en ook heel leuk!
Zou je me kunnen schrijven in wat voor soort winkels deze stofverf verkocht wordt?
Ik kom eind april voor een lang weekend naar NL en misschien kan ik iets vinden dan. Alvast bedankt.

irene van es zei

Waar kan je die verf kopen in Nederland? En is die verf in poedervorm? Ik woon zelf in het buitenland, in Portugal, maar ga ieder jaar naar Nederland.

corryna zei

Je kunt het kopen bij Laura van Trapsuutjies: http://www.trapsuutjies.com/index.php?lang=nl. Deze verf is inderdaad in poedervorm verkrijgbaar.